Kašalj! Koje vrste kašlja postoje i kako ga lečiti. Produktivni i neproduktivni kašalj

Jesen i zimski period je vreme kada većina nas prođe kroz tegobu zvanu kašalj!

Kako nastaje kašalj, koje vrste kašlja postoje i kako brzo izlečiti ovu tegobu, saznaćete upravo u redovima ispod. Velike promene u tempe­raturi i smeni hladnijih i toplijih dana, pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Kašalj je simptom koji može da ima svaki čovek i vrlo je bitan zaštitini i odbrambeni akt organizma. Kašalj je jedan od najčešćih simptoma respiratornih bolesti kod i dece i kod odrasli, a  prisutan je u gotovo svakoj infekciji disajnih puteva.

Koje su različite vrste kašlja?

Postoje dve vrste kašlja – produktivni i neproduktivni.

Produktivni kašalj: Često se zove i vlažnim kašljem, s obzirom da je praćen velikom količinom sluzi i sekreta.  Produktivni kašalj je tipičan je za upalu donjih disajnih puteva. Prouzrokovan je stvaranjem velike količine sekreta u srednjim i malim disajnim putevima ili u plućnom tkivu. Ova vrsta kašlja je korisna jer dovodi do izbacivanja sekreta.

Kašljanjem se sekret na taj način „ispumpava“ iz bronhija. Obično se radi o bronhitisu, a mnogo ređe o upali pluća. Često se postavlja pitanje da li svaki vlažan kašalj dolazi iz pluća. Ova vrsta kašlja često traje manje od tri nedelje i doktori ga nazivaju akutnim kašljem. Kada kašalj traje duže od tri nedelje onda se naziva hronični kašalj. Akutni u hronični prerasta kada se se ne leči pravovremeno.

Neproduktivni kašalj(suvi kašalja):Ako kašljete, a ne iskašljavate mnogo sekreta, takav kašalj se zove neproduktivan ili suvi kašalj.Ovaj kašalj je obično praćen osećajem iritacije u grlu, grebanjem i  škakljanjem. Kod ove vrste kašlja kašlje se u navratima ali nema šta da se izbaci. Cesto se javlja nocu, dosadan je, iritantan i iscrpljujuci.  Što se više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva.Virus je najčešći uzrok ovog kašlja.

Kako sprečiti i ako dođe do kašlja, kako ga pobediti?

Šta treba da radite da bi sprečili pojavu kašlja?

Da biste na vreme sprečili kašalj potrebno je da više vremena provoditi na svežem vazduhu. U zimskom periodu više boravimo u toplim i zatvorenim prostorijama,ovakav vazduh  isušuje sluzokožu i stvara probleme pri disanju.

Više se krećite! Fizičke aktivnosti pomaže stvaranju imuniteta, a tokom  njih se ubrzava strujanje vazduha što doprinosu čišćenju disajnih puteva.

Čistoća je veoma važna. Deca obično rukama raznose sekret koji se tu sakupi pri kašljanju, kijanju ili kada nos obrišu rukama. Neka im zato prvo pravilo bude pranje ruku nekoliko puta dnevno, a vi se pobrinite da njihove igračke bude uvek čiste.

Topla supa i čajevi greju disajne kanale i pomažu organizmu da se izbori sa produktivnim kašljem i olakšaju iskašljavanje.

Posebnu pažnju  treba posvetiti čišćenje nosa i disajnih puteva. Sluznica nosa je prva linija odbrane i ukoliko se ne čisti, sekret može da dođe do pluća i izazove mnogo veće posledice, a prvi problem kod beba su česte upale ušiju koja su posledica zapušenog nosića.

HerbaOral sirupi- ZA VAS OD KASLJA SPAS!

HerbOral sirupi predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakta biljaka sa teritorije Srbije i Brazila- Bilo da imate problem sa neproduktivnim(suvim) ili produktivnim kašljem, HerbaOral u svojoj ponudi ima tri proizvoda i za sve vaše probleme sa kašljem ima rešenje.

 • Za lakše iskašljavanje sekreta;
 • U tretmanu prehlade grla;
 • Kod iritacije grla praćene produktivnim kašljem;
 • Kod kašlja praćenog prehladom i gripom;
 • Kod upale grla i hroničnog bronhitisa;
 • Kod održavanja pravilne funkcije respiratornog trakta;
 • Za uporan, suv, dosadan i nadrzajan kasalj.

Ovu su prednosti na osnovu kojih se ovi sirupi izdvajaju od drugih  na tržištu.

 

PREDNOSTI SIRUPA

 • Prirodni preparat;
 • I za decu i za odrasle;
 • Odlična koncentracija resorptivnog vitamina C iz Acerole;
 • Komfornost – ne morate dodatno unositi vitamin C i ostale preparate za jačanje imuniteta;
 • Pored toga što rešava kašalj, pomaže organizmu i samom plućnom epitelu da se što pre regenerišu;
 • Acerola pomaže organizmu i kao jak antioksidant;
 • Vitamin C neophodan za jačanje imuniteta, posebno u zimskom periodu, kada smo podložni prehladama i gripu;

 

 

HerbOral sa bokvicom i acerolom ( bogat izvor prirodnog vitamina C) pomaže kod kašlja, za lakše iskašljavanje sekreta, smiruje nadražaj i omogućava lakse izbacivanje sekreta.  Pogodan je i za pušače. HerbOral sa bokvicom i acerolom predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakta biljaka sa teritorije Srbije i Brazila: bokvica, acerola i mentolZa decu i za odrasle. Konačno pobedite kašalj i ojačajte imunitet!

HerbOral sa belim slezom i acerolom (bogat izvor prirodnog vitamina C) pomaže kod suvog i upornog kašalja, umiruje nadražaj sluzokože grla i disajnih puteva, jača imunološki sistem i pomaže bržem ozdravljenju. HerbOral sa belim slezom i acerolom predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakata biljaka sa teritorije Srbije i Brazila: beli slez, kamilica, acerola i mentol.  Za decu i za odrasle.  Konačno pobedite kašalj i ojačajte imunitet!

HerbOral sa jagorčevinom i acerolom ( bogat izvor prirodnog vitamina C) pomaže kod produktivnog kašalja, olakšava iskašljavanje sekreta, jača imunološki sistem i pomaže bržem ozdravljenju.   HerbOral sa jagorčevinom i acerolom predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakata biljaka sa teritorije Srbije i Brazila: jagorčevina, timijan, acerola i mentol.  Za decu i za odrasle. Konačno pobedite kašalj i ojačajte imunitet!