Da li unosimo dovoljno vitamina C i zašto je prirodni bolji od sintetičkog?!

Da li unosimo dovoljno vitamina C i zašto je prirodni bolji od sintetičkog?!

 

Za toplinu i sigurnost ove jeseni i zime pored stabilnog grejanja i naravno blizine vaše drage osobe, vitamini su ti koji će vas sigurno dodatno ugrejati i učiniti da se osećate zdravije, sigurnije i snažnije! Ovaj put govorićemo o onom vitaminu za koji svi znaju, ali takođe dosta njih ne zna koliki je njegov značaj i koje su njegove blagodeti za čoveko zdravlje- vitamin C, pogotovo u vreme sezone gripa. Informisanost i prevencija su najbolji lekari.

Značaj vitamina C za zdravlje

Jedan od najpoznatinjih vitamina jeste svakako Vitamin C. Ovaj vitamin je jak antioksidans koji može ojačati prirodnu odbranu vašeg tela. Antioksidansi su jedinjenja koja jačaju naš imuni sistem, a to čine tako što štite ćelije od slobodnih radikalima koji mogu izazvati mnoga hronična oboljenja. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je učešće u razvoju i održavanju vezivnog tkiva koje objedinjuje i učvršćuje delove organa i organskih sistema.

Ovaj vitamin je takođe izuzetno koristan jer snižava nivo holesterola u krvi. Vitamin C ima i svoju zaštitničku ulogu u odnosu na druge vitamine. Vitamin C je dobar i za vid, a uz to je poznat kao odličan nutrijent za ublažavanje astme.

Zastupljenost C vitamina u belim krvnim zrncima se značajno smanjuje pod uticajem infekcija, alkohola, cigareta, prekomernog izlaganja suncu i drugih nepoželjnih faktora, zbog čega i njihova aktivnost opada.

Činjenica je da sam manjak vitamina C povećava šanse da se razbolite. Iako se mnogo govori o vitaminu C, ipak većina populacije ne unosi dovoljne količine vitamina C.

Naše telo ne može samo da proizvede vitamin C i zbog toga njegov unos moramo stalno obezbeđivati pravilnim odabirom ishrane, a pre svega izborom pravih dijetetskih suplemenata.

Da li znate da postoji razlika između veštačkog i prirodnog vitamina C

U idealnim uslovima vitamin C bismo unosili u dovoljnim količinama putem hrane, međutim zbog stalne izloženosti stresu, male količine vitamina C u hrani koju konzumiramo, sve većem zagađenju planete i u uslovima hronične iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, prinuđeni smo da posegnemo za dodacima ishrani. Tada se javlja drugi problem: koji preparat izabrati?

Prirodni vitamin C

Potiče iz biljaka, voća ili drugih prirodnih izvora. Prirodni vitamin C dolazi iz bobica, citrusnog voća, paprike ili druge prirodne hrane.

Ova vrsta vitamina C takođe sadrži dodatne fitonutrijente iz izvora.

Sintetički vitamin C

Oni su u potpunosti napravljeni u laboratoriji, i to obično od sastojaka poput kukuruznog sirupa i acetona. Ne uključuju flavonoide ili druge fitonutrijente, ali mogu se kombinovati sa drugim sintetičkim sastojcima kako bi se pospešila apsorpcija.

Koji dijetetski proizvodi sadrže prirodan vitamin C na našem tržištu?

Amazonska Acerola u kapsulama

Amazonska Acerola- riznica prirodnog Vitamina C

Amazonska acerola (Malpighia Emarginata) je karakteristična biljka koja raste u Južnoj Americi. Zreli plodovi izgledaju slično plodu trešnje ili divlje višnje, svetlo crvene boje, veličine 1-2 cm, sa narandzastom pulpom. Njeni plodovi su poznati kao veoma bogati izvori vitamina C i mogu da sadrže 3000 – 46000 mg vitamina C po kg pulpe zbog čega predstavljaju jedan od najvažnijih prirodnih izvora vitamina C.

Amazonska acerola kapsule sadrži ekstrakt ploda acerole standardizovan na 25% vitamina C. Predstavlja značajan izvor prirodnog vitamina C iz voća. Svaka kapsula sadrži 125 mg prirodnog vitamina C. Pored vitamina C acerola je bogata i ostalim vitaminima (vitamin A, vitamin B grupe, pantotenska kiselina, folati, vitamin E, mineralima, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar, natrijum, cink, selen) i antioksidativnim supstancama kao što su karotenoidi i polifenoli.

Ukoliko ne znate koji vitam C da odaberete odlucite se za potpuno prirodan iz voca.

asc

  • Ervavit immune ASC-Sadržaj aktivnih komponenti – 1 kapsula sadrzi suvi ekstrakt ploda acerole standardizovano na 25% vitamina C 320,0 mg od toga 80,0 mg vit C + Vitamin C 80,0 mg + Cink (cink-oksid) 10,0 mg + Selen (natrijum-selenit) 55,0 µg. Acerola je poznata po veoma visokom sadržaju vitamina C. Ona se smatra jednim od najbogatijih izvora ovog vitamina u prirodi. Acerola sadrži od 1.000 mg do 4.500 mg vitamina C na 100 g svežeg ploda. To je čak 30 puta više ovog vitamina nego što ga ima u pomorandži, odnosno oko 40 puta više nego u limunu. Prirodni Vitamin C iz voca sa flavonoidima i karotenoidima odlazi tacno gde treba, resorbuje se mnogo bolje i ima znatno bolju funkciju od vestackog. ErvaVit immuno ASC, upravo sadrzi prirodni vit.C iz voca uz dodatak Selena i Cinka.

Sirup za kašalj za decu - HerbOral sa belim slezom i acerolom      Sirup za iskašljavanje - HerbOral sa jagorčevinom i acerolomSirup protiv kašlja - HerbOral sa bokvicom i acerolom

HerbOral u svojoj ponudi ima tri sirupa koji pored rešavanja problema sa kašljom jačaju imuni sistem jer sadrže dovoljnu dnevnu količinu prirodnog  vitamina C iz voca. Ovi sirupi predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakta biljaka sa teritorije Srbije i Brazila: Acerola je jedan od sastojak sva tri sirupa.

Acerola (Malphigia puniifolia) je prirodna riznica vitamina C jer sadrži od 1000 mg do 4500 mg vitamina C na 100 g svežeg ploda. Plod acerole uz vitamin C sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam – vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcijum, gvožđe, bioflavonoide, fosfor, kalijum, magnezijum, cink i pantensku kiselinu;

Sirup je namenjen i deci i odraslima, pokriva dnevnu dozu prirodnog  vitamina C iz voca.

ErvaVit Immuno Kids, rastvor za oralnu upotrebu je dijetetski suplement sa ekstraktom pulpe ploda asai, β-glukanom, vitaminom C i cinkom. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa i doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju desni, hrskavice, kostiju, kože, krvnih sudova i zuba. Beta glukan doprinosi imunitetu, kao i Acai berry bobice koje imaju veliku kolicinu antocijana i flavonoida u sebi. Namenjen je deci iznad treće godine.

Kombinacija  β-glukana sa Cinkom, Vitaminom C i Acai bobicama, dace siguran imunitete vasoj deci.