ErvaVit immuno ASC- Acerola, Selen, Cink

 

 

ErvaVit Imuno ASC, kapsule je dijetetski suplement na bazi ekstrakta acerole, vitamina C, cinka i selena, namenjen imunitetu.

asc

 

 

Vitamin C, cink i selen doprinose normalnoj funkciji imunskog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa i doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma i sprečavanju umora i iscrpljenosti.

Sastav

Dejstvo

Upotreba

Zemlja porekla

Sastav

 • Sadržaj aktivnih komponenti – 1 kapsula sadrzi suvi ekstrakt ploda acerole standardizovano na 25% vitamina C 320,0 mg od toga 80,0 mg vit C + Vitamin C 80,0 mg + Cink (cink-oksid) 10,0 mg + Selen (natrijum-selenit) 55,0 µg
 • Ostali sastojci: ekstrakt ploda acerole, želatin (kapsula), L-askorbinska kiselina, sorbitol (humektant), kukuruzni skrob, cink-oksid; magnezijum-stearat i silicijum-dioksid (sredstva prtoiv zgrudvavanja), natrijum-selenit.

Dejstvo

 • Acerola je samonikla tropska žbunasta biljka. Plod je svetlo crvene bolje koji vizuelno podseća na plod trešnje. Ovi plodovi su poznati kao veoma bogati izvori vitamina C koji se znatno bolje resorbuje od sintetskih oblika vitamina C. Plod može da sadrži 3,0–46,0 g vitamina C po kilogramu pulpe, zbog čega predstavlja jedan od najvažnijih prirodnih izvora vitamina C. Sadrži i do 20 puta veću količinu vitamina C od limuna. Plod acerole je bogat i drugim vitaminima (A i B vitamini), antioksidantim supstancama kao što su karotenoidi i polifenoli (bioflavonoidi), potom mineralima kao što su kalcijum, gvoždje, magnezijum, fosfor, bakar, natrijum, cink, selen. Spada u snažne antioksidnse. Plod acerole se u tradicionalnoj medicini koristi za lečenje dizenterije, dijareje, anemije, urinarnih infekcija, oboljenja jetre, upale grla, gripa i prehlade.
 • Vitamin C je najvažniji hidrosolubilni vitamin, antioksidans i snažan redukujući agens. Spada u mikronutrijente koji se ne mogu sintetisati u ljudskom organizmu, već se može samo uneti regularnim putem ishrane, a neophodan je za ljudsko zdravlje. Neophodan je za sintezu kolagena i drugih komponenata vezivnog tkiva. Neophodan je i za normalnu funkciju desni, zuba, hrskavice, kostiju, kože i krvnih sudova. Spada u antioksidanse i samim tim štiti ćelije od oksidativnog oštećenja. Deluje imunoprotektivno. Doprinosi održavanju normalne funkcije imunskog sistema u toku, i nakon vežbanja i intenzivne fizičke aktivnosti, a takođe učestvuje u energetskom metabolizmu organizma. Neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održanje normalnih psihičkih funkcija čoveka. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u organizmu i smanjuje umor i iscrpljenost. Deficit vitamina C se javlja kao posledica nedovoljnog unošenja usled lošeg načina ishrane. Blagi deficiti vitamina C se mogu javiti usled uzimanja nekih lekova, stresa, intenzivnih fizičkih treninga, kod pušača.Vitamin C doprinosi regeneraciji redukovanog oblika vitamina E I normalnoj funkciji krvnih sudova.
 • Cink (Zn) je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav preko 70 različitih enzimskih sistema u organizmu. U telu ga ukupno ima oko 2,0 g. 20% cinka je lokalizovano u koži, a na drugom mestu se nalaze kosti i zubi. Pretpostavlja se da su kosti mesto gde se deponuje cink, ali se iz kostiju cink i brzo prazni. Visoke koncentracije cinka su nađene u spermatozoidima, prostati i epididimusu, kao i u mišićima, kosi i eritrocitima. Posebno je značajan u imunitetu i sintezi DNK i RNK. Neophodan je za rast, deobu i sazrevanje ćelija. Značajnu ulogu ima u formiranju kostiju kao i za aktivaciju vitamina A u procesu vida. Podaci ukazuju da cink ima imunomodulatornu ulogu, da deluje zaštitno na makulu, da deluje antivirusno i antioksidantno u okviru enzima superoksid-dismutaza. Osim toga cink pomaže u zarastanju rana, sprečava hiperplaziju prostate, smanjuje rezistenciju na insulin i utiče na spermatogenezu. Kompleks cink-insulin se nalazi u beta ćelijama pankreasa. Neophodan je za stvaranje rezervi insulina. Ukoliko dođe do nedostatka cinka smanjuje se tolerancija na glukozu (kao kod šećerne bolesti), odnosno poremećena je fosforilacija glukoze. Manjak cinka dovodi do zastoja u rastu (naročito između osme i desete godine života), gubitka apetita, hipoganadizma, usporenog seksualnog razvoja, uvećanja jetre, uvećanja slezine, proliva, veoma grube kože, alopecije, izmenjenog čula ukusa i mirisa i slabog zarastanja rana. Prirodni izvori cinka su: crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac. Smatra se da se iz hrane resorbuje samo oko 10,0% cinka, pa je potrebno unositi veće količine od preporučenih.
 • Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, DNK sintezi, ima ulogu u ćelijskoj deobi, sintezi proteina, metabolizmu makronutijenata, ugljenih hidrata I masnih kiselina, normalnoj funkciji imunskog sistema, kognitivnoj funkciji, metabolizmu vitamina A, održavanju normalnih kostiju, koze I noktiju, održavanju normalnog vida, normalnoj plodnosti i reprodukciji, održavanju normalnog nivoa testosterona u krvi I zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
 • Selen (Se) je esencijalan mineral. Spada u mikroelemente jer se u organizmu nalazi u maloj količini. Ima ulogu u organizmu u okviru nekoliko biološki aktivnih proteina. Selen čini prvu liniju odbrane od oksidativnih procesa i slobodnih radikala. Naročito je efikasan kada su u pitanju ćelije: mišića, jetre, pankreasa i eritrocita. U tom smislu, selen zajedno sa vitaminom E, koji se nalazi u unutrašnjem delu ćelijske membrane, ima važnu ulogu u zaštiti tkiva organizma od oksidativnog oštećenja. Selen ima antioksidativno dejstvo slično vitaminu E, ali čak hiljadu puta puta jače od njega. Selen je antagonist žive, arsena i kadmijuma, te deluje zaštitno od ovih elemenata. Selen doprinosi i normalnoj spermatogenezi, a koncentriše se u testisima i semenim kanalima u blizini . Selen doprinosi održavanju normalne kose i noktiju, normalnoj funkciji imunskog sistema, normalnoj funkciji tiroidne žlezde i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Dijetarni izvori selena su: bubrezi, jetra, pivski kvasac, prokelj, paradajz, luk, tunjevina, haringe, mekinje, pšenične klice, svo zrnevlje. Nedostatak selena doprinosi nastanku brojnih poremećaja, kao što su: naglo gubljenje telesne težine, mišićna distrofija, kardiomiopatija, hemolitička anemija, nekroza jetre, katarakta i pad otpornosti organizma, sterilitet oba pola. Ukoliko postoji nedostatak selena u trudnoći, mogu nastati poremećaji ploda. Selen doprinosi normalnoj funkciji štitaste žlezde I normalnoj funkciji imunskog sistema, održanju normalne kose, noktiju I zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Upotreba

  • Jednom dnevno popiti 1 kapsulu.
  • Primenom preporučene doze od 1 kapsule dnevno proizvoda ErvaVit Imuno ASC, kapsule unese se 320,0 mg suvog ekstrakta ploda acerole, standardizovanog na 25% vitamina C, odnosno unese se 80,0 mg vitamina C + 80 mg vitamin C – ukupno 160 mg vitamin C, selena za odrasle osobe je 55,0 µg I Cinka 10,0 mg.
  • Način čuvanja: Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti i vlage na temperaturi do 25 ºC.
Zemlja porekla

Proizvedeno u Srbiji.