ErvaVit D3 2000 IJ

ErvaVit D3 2000 IJ je dijetetski proizvod – hrana sa posebnom medicinskom namenom sa vitaminom D3, namenjena za potrebe ishrane kod osoba u stanjima deficita, ili u stanjima kod kojih je povećana potreba za ovim nutrijentom.

ErvaVit_D3

ErvaVit D3 2000 IJ se posebno preporučuje osobama sa osteopenijom i osteoporozom, kao i osobama sa autoimunim, kardiovaskularnim i malignim oboljenjima.

Sastav

Dejstvo

Upotreba

Zemlja porekla

Sastav

  • Sadržaj aktivnih komponenti – 1 kapsula sadrzi Vitamin D (holekalciferol) 50,0 µg (2.000 IU)
  • Ostali sastojci: želatin (kapsula), maltodekstrin, kukuruzni skrob; magnezijum-stearat i silicijum-dioksid (sredstva prtoiv zgrudvavanja), holekalciferol.

Dejstvo

  • Vitamin D (holekalciferol) pripada grupi liposolubilnih vitamin. Vitamin D3 nastaje u koži pod uticajem sunčeve svetlosti. Vitamin D je prisutan u malom broju namirnica (žumance jajeta, džigerica, mleko, masnom ribljem mesu tune, lososa, sardina), te se često dodaje namirnicama, ili se uzima u obliku dijetetskih suplemenata i lekova. Nekad se zvao i ‘sunčani vitamin’, jer se prirodno endogeno produkuje u koži pod dejstvom UV zraka sunčeve svetlosti. Aktivni oblik vitamina D je regulator nivoa kalcijuma u organizmu, te omogućava normalnu homeostazu kalcijuma u serumu, kao i normalnu mineralizaciju kostiju, a sprečava hipokalcemijsku tetaniju mišića. Nezavisnim mehanizmom ovaj vitamin pomaže i apsorpciju fosfora. Neophodan je za normalan rast i razvoj kostiju, a potom i za njihovu remodulaciju od strane osteoblasta i osteoklasta. Kod dece deficit vitamina D dovodi do pojave rahitisa, a kod odraslih se manifestuje osteomalacijom. Vitamin D zajedno sa kalcijumom sprečava osteoporozu kod starijih. Osim ovoga, vitamin D ima i još uloga u organizmu, kao što su redukcija inflamatornih procesa, ulogu u imunskom sistemu zaštite organizma, i mnoge druge. U terapiji stanja izazvanih nedostatkom vitamina D koriste se veće doze.
    Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom nivou kalcijuma u krvi, ima ulogu u ćelijskoj deobi, doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema, održavanju normalne mišićne funkcije i normalnih kostiju I zuba, doprinose normalnom rastu i razvoju kostiju kod dece. Vitamin D i kalcijum doprinose smanjenju gubitka koštane mase kod žena u post-menopauzalnom period (iznad 50 godina). Niska gustina kostiju je faktor rizika nastanka preloma kostiju usled osteoporoze. Vitamin D doprinosi smanjenju rizika od padova usled posturalne nestabilnosti i mišićne slabosti. Padovi su faktor rizika nastanka fraktura kostiju kod žena i muškaraca iznad 60 godina. Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema kod dece.

Upotreba

  • Odrasli: Jednom dnevno popiti 1 kapsulu. Preporučeni dnevni unos za vitamin D za odrasle osobe je 5,0 µg. Primenom preporučene doze od 1 kapsule dnevno proizvoda ErvaVit D3 2000 IJ, kapsule unese se 50,0 µg vitamina D dnevno. Maksimalna dozvoljena količina vitamina D u dnevnoj dozi za dijetetske suplemente iznosi 10,0 µg. Kao izvor vitamina D korišćen je holekalciferol.
  • Način čuvanja: Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti i vlage na temperaturi do 25 ºC.
Zemlja porekla

Proizvedeno u Srbiji.